2011. december 16., péntek

Edu újabb nagy magánszáma! - MV Humber, 6. rész

Húsvét hétfő, április 8. Kellemes locsolót kívánok mindenkinek! Sajna itt senki nem hervadozik...
Aki hallja adja át (az illetékeseknek):
"Én kis morzsa, gyönge rózsa / verebek papja, hordónak csapja / ha beférek tojást kérek, / ha nem férek továbblépek!"
A tojásokat az OTP devizaszámlámra kérem...!
Éjjel észrevétlenül vételeztünk olajat. Este lementem a hídról, még menetben voltunk, mire hajnali három ötvenkor felmentem, már menetben voltunk: irány Lattakia! Ezt már szeretem!

Kedd, április 9. Szakmai vitám volt tegnap a parancsnokkal. Ha kirakunk Lattakia után és - úgy ahogy én kiszámoltam - feltöltjük a ballaszttankokat, akkor szerinte egy méterre orra bukunk. Szerintem egy métert faron ül majd a hajó! Nagy különbség! 
Ma sikerült meggyőznöm az igazamról. Ebből is látszik, hogy nem esik le a gyűrű egy vezető ujjáról se, ha igazat ad a beosztottjának (esetleg ezzel is nőhet a tekintélye).

Hallottam egy viccet:

Két tengerész barkochbázik:
- Szőrös? - kérdezi az első.
- Nem!
- Akkor rákérdezek. Rum?

Szerda, április 10. Isten éltesse az Iciri-piciri Székely Szabolcs Bertalan (Bendegúz) Kislegényt tizenharmadik születésnapján! Ő lenne a kisebbik fiam.

Csütörtök, április 11. Ma mesélte a rádiós, és adalék a Mi Pablónk megismeréséhez:
Tudni kell, hogy gondban vagyunk, ha Pablóval kell beszélni. A hajón a parancsnok, a második tiszt, és én tudunk spanyolul kommunikálni a személyzettel. De Pablót egyikünk se érti igazán.
Béla kint volt Cabellóban a pizzériában, már megvacsorázott, amikor Rafa és Pabló arra sétáltak. Leültek az asztalhoz, jön a pincér, aki tudta, hogy Béla pötyög valamit spanyolul, annyit mindenesetre, hogy meg tudta rendelni a vacsoráját.
Pabló fordult a pincérhez, elmondta mit akarnak. Erre a pincér Bélához, és Pablóra mutat:
- Ez nem beszél spanyolul?
Hát ennyit Pabló ékesszólásáról. Ha a spanyol anyanyelvűeknek gondot okoz a megértése, akkor már nem csodálkozom azon, hogy mi egy kukkot se értünk kificamodott hondurián tájszólásán!
Később Rafa mondta, hogy valami spanyol-indián keveréknyelvet tud csak a derék barátunk.
Amióta elindultunk a La Platától, egyfolytában zuhog.

Péntek, április 12. A nap felkelt, és lenyugodott... És ez is jó!

Szombat, április 13. Semmi. Illetve valami, de az a holnapi naphoz kívánkozik.

Vasárnap, április 14. Isten éltessen apa Tibor napon!! 

Edu...

Most egy kicsit zavarban vagyok, mert nem tudom, hogy kezdjem amit Eduról akarok írni! Lehet így: 
Milyen szerencsés fickó ez az Eduardo.... Vagy így:
Mégsem adom fel a levelem a brazíliai Salvadorból... De azt hiszem ez a helyes:
Ilyen hatökröt még nem hordott hátán a jó öreg sárgolyó! Ugyanis az első pincér készül Európára. Gyanítom, hogy a lányokhoz is. Izgalomban van, mert először lép majd földre az Óvilágban. Tehát méltóképen akart megjelenni.
Ezért rendbe akarta hozni a fogait. Ez a következő műveletsor eredménye: venni kell egy kis üveget. Az ember óvatosan belenyúl egy fülpiszkálásra való kis pálcikával, és a folyadékkal szépen letisztítja a fogát. Ez tiszta sor. Csakhogy Edu utána összekeverte a poharat, és ezzel is öblögetett. Na ki találja ki, mi volt a fogtisztító folyadék? Á, ne is tessék próbálkozni, ekkora baromságra csak Edu képes, más fel se tételezi, hogy tömény sósavat használt a marhája!
Hát milyen ember az ilyen? Amikor már a tömény sósav csípte az ínyét, akkor akart vízzel öblögetni, de mellényúlt. Csapott is akkora üvöltést, hogy a fél hajó összeszaladt! Akkor felrohant a konyhába, és enyhítette a fájdalmát! Na mivel? Nem tejjel, á, azt nem tette, mert esetleg használ. Hanem paradicsom pakolást rakott rá, hogy még jobban marja. Hát marta is!
Akkor szaladt a barbához csak, az tejet adott neki, kikérdezte, hogy lenyelte-e, de amilyen szerencsés (lásd az indítást) nem ment le egy csepp se. Akkor meghánytatták, és lefektették. Egyébként is ráfért a pihenés, mert épp tegnap délután panaszkodott, hogy fáj mindkét szeme. Arra emlékszünk ugye, hogy San Lorenzóban ő törte össze a pofáját, istentelen módon!
Reggelre a szája irtózatosan bedagadt. Nagyobb lefetyelője van, mint egy csókos-szájú négernek(pardon: afro-afrikainak)! A nyelve szép fehér, és nincsenek rajta azok randa ízlelő bimbók. És a szája tele van hólyagokkal. Majd ha kifakad, akkor megint ajánlom neki a paradicsompakolást!
Ma egész nap a barba próbált valakit telexen elérni, de a tulajnál senki nem volt az irodában, csak a Seascotnál lévő hétvégi ügyeletest érte el. Így Portishead rádión keresztül egy katonai kórházzal léptünk kapcsolatba, ahonnan megnyugtattak, hogy helyesen jártunk el, megmondták milyen gyógyszereket egyen, és kész. Visszük tovább.
Így nem kötünk ki a brazíliai Salvadorban, és nem tudom a leveleimet feladni. Mert már nagyon úgy nézett ki, ha nem tudunk senkit elérni orvosi tanácsért, akkor megállunk, hogy megmutathassuk orvosnak, és láthassák, milyen marhák vannak a hajón.
Egyébként az út eseménytelenül telik.

Hétfő, április 15. Elmúlt egy nap. Hámlik Edu nyelve.

Kedd, április 16. Eduardo javul. Tegnap már akart dolgozni. Ehhez nem járult hozzá a barba. Még mindig elég ronda a csókos szája, de egész vidáman viseli. Mint említettem, a szerencse fia! Ugyanis amióta megkóstolta a sósavat, természetesen nem tud enni! 

Szerda, április 17. Ennyi történt. Nem sok!

Csütörtök, április 18. A barba elmesélt egy állítólag megtörtént tengerész sztorit. Egy hajózási lapban jelent meg:
Egy hajó SOS jelzést vett, amint a Csendes-óceánon navigált. Odamentek, és egy vitorlást találtak, az adta a vészjeleket. Amikor a fedélzetre vették a férfit, az töprengeni kezdett, hogy csak szerszámokat kérjen-e, amivel megjavítja a hajóját, és élelmet, meg vizet, mert fogytán volt. A hajó parancsnoka ekkor elmondott egy anekdotát neki:
- Egyszer nagy árvíz volt valahol. Egy ember házának földszintjét elöntötte a víz. Odament egy evezős csónak, és felajánlotta a segítségét. 
- Nem, köszönöm, a Jóisten vigyáz rám, majd csökken az ár.
De a víz megnőtt. A férfi felmászott a tetőre. Odament egy motorcsónak, és segítséget kínált.
- Nem, köszönöm -, mondta az emberünk - bízom az isteni gondviselésben, hogy lehúzódik az ár.
De a víz újra nőtt. A férfi felmászott a kéményre. egy helikopter megjelent, és felajánlotta, hogy elviszi.
- Bízom a Jóistenben, elvonul az ár -, mondta.
A víz újra nőtt, és az emberünk megfulladt. A mennybe érve felelősségre vonta a Jóisten:
- Hát hiába bíztam benned?
- De jóember, én küldtem érted egy csónakot, egy motorcsónakot, végül egy helikoptert. Mi francot tehettem még volna?
A vitorlázó elgondolkodott, és a hajón maradt.
Remélem, Edu is kidobja a húsz liter sósavat, amit tegnap megtaláltak a kabinjában.

Péntek, április 19. Azt mondja a kápó, Beirutban nagy harcok vannak... Én beszállnék abba a csónakba, ha jönne... 
Reggel a barbával beszélgettem a hídon. Kapott tőlem egy könyvet, a Ben Hurt, elolvasta, és arról beszélgettünk. Ő is szereti a bibliai történeteket. A könyvben szerepelnek a napkeleti bölcsek, Gáspár, Menyhért, Boldizsár. Ahogy kalandoztak a gondolatok, egyszer oda lyukadtunk ki, hogy megjegyezte:
A katolikus templomok sekrestyéiben ott a három betű: GMB. valószínűleg a Három Királyok nevének a kezdőbetui. (Erről sose hallottam, de amennyit én sekrestyékbe járok...) Én megjegyeztem:
A németek valószínűleg négyről tudnak, lehetett egy Helmuth is köztük, mert náluk mindenütt azt írják ki, hogy GmbH!
Későn esett le a tantusz a barbának, de akkor visított!
Most az üres óráimban a hídon az Újszövetséget olvasgatom spanyolul (Nuevo Testimonio - Versión popular, és ez a lényeg, mert leegyszerűsített nyelven írták, a nép egyszerű fiának, mint én is vagyok a spanyol nyelvet tekintve).

Szombat, április 20. Edu is ínyenckedik. A rakott káposztát összeturmixolta a rántott levessel, és úgy itta meg. Elég snájdig fiatalember lett belőle. Szépen fogy! Hiába, az akaraterő! A ajka még mindig csókra áll, de nekem ma reggel inkább olyannak tűnt, mint aki állandóan a szájában tartja az öblitő vizet...

Vasárnap, április 21. Egy hét menet, és ha jól jön össze, akkor beszélhetek telefonon Encsikével, és feladhatom a leveleimet! Akkor érünk Ceutába. Ez egy varázsszó jelenleg, mindenki oda készül, de semmi alapja sincs. Ugyanis nem akar Mr. Bott (a tulajdonos) nyilatkozni, hogy hol vételezünk olajat. Ha odáig nem rendelkezik, akkor kicsit késünk, mert evezni kell, ugyanis az üzemanyag elfogy.
A napok egyhangúan telnek... Esténként leülünk a video elé, és a Mi Pablónktól kapott szebbnél szebb filmeket nézzük. Ma este a Rambó 3 volt műsoron. De ez van!


Hétfő, április 22. Hét napon keresztül 26 fokot tartottunk. Ma befordultunk. 22 fok az irány... Hát nem sok minden történik...

Kedd, április 23. Ha jól számolom, eltelt két hónap. Nemsokára hazamegyek (decemberben?).
A szakács mesélt egy viccet: Amerikában az iskolabusz sofőrje azt mondja a gyerekeknek: 
- Nagyon nem szép dolog az, hogy megkülönböztetik az emberek a bőrszín alapján. A mi buszunkon ezután mindenki legyen kék! Jó? 
Minden gyerek nagy lelkesen beleegyezik. Megérkeznek az iskolához. Egy fekete srác előretolakszik. Mire a sofőr:
- Nana, kisöreg! Először a világoskékek, csak aztán a sötétkékek!

Szerda, április 24. Jackie Collins két könyvét elolvastam: "Tele van a világ elvált nővel" és a "Tele van a világ elvált férfivel". Egy kaptafára készült könyvek. (Bár nem kaptafának használja, amiről ír!) Fogalmazzunk enyhén: fehérmájú, nimfomániás és minden ami ezzel jár... Meg kéne mondani neki, mert biztosan fogalma sincs róla, de a férfiak pisilni is szoktak vele...! Legalább is néha... És az se biztos, hogy csak a kurvák viszik valamire az életben. Egyébként olvasmányos iromány...

Csütörtök, április 25. Tegnap a kápó beszélt a feleségével VHF rádión, Las Palmason keresztül. Állítólag jön M. L. Lattakiára. Majd meglátjuk! Lorenzóba is ígérte magát. Egyre többen kérik a váltásukat: a második gépész, a kápó, az elektrikus, két salvadori hegesztő. Matróz még senki. De egyet kell, hogy küldjön a HMS Konstancára K. helyett (Nimródot?)
Ha Tarifához érünk, én is telefonálok haza. Nagyon hiányoznak az otthoni hírek! Senkiről se tudok semmit.

Péntek, április 26. Nem állunk Ceutában part mellé, így nem vagyok benne biztos, hogy el tudom küldeni a leveleimet! Na, majd meglátjuk...

Szombat, április 27. Ma érkeztünk Ceutába, olajozni. Három hét menet után megálltunk két órára. Szerencsém volt, elvitték a leveleket. Sajnos Encsikével nem tudtam beszélni, nem túl jók ezek a VHF rádiótelefonok... 
Nem tudom miért, de nagyon rossz érzés fogott el este hétkor... Muszáj minél előbb felhívni az asszonyt.

Vasárnap, április 28. Éjjel órát állítottunk, így UTC+1-ben vagyunk (Universal Time Coordinated, a GMT - Greenwich Mean Time - helyett használatos). Hajnalban öt órától folyamatosan hívtam Cabo de Gata Rádiót, és féltem, hogy annyira eltávolodunk, hogy nem tudok majd beszélni Encsivel. Pontosan hét órakor kezdett válaszolni a hajók hívására. Így végül az asszonynak se kellett túl korán ébrednie. Az otthoni hírek:
Kész lesz Ninó tengerészkönyve! Megcsinálta az egészségügyi tanfolyamot is. Szabolcs különdíjat nyert az Országos Középiskolai Szavalóversenyen! Gratulálok! És Enici is le tudna jönni június 20 körül a hajóra Szabolccsal! Ilyen jó híreket tudtam meg otthonról! És mindezt 14 percben, 45 $-ért! Nem olcsó mulatság a hajóról telefonálni. De végül is egy hónapja beszéltünk egymással utoljára.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Címkék

8-as (1) 9/11 (1) adriai_járat (1) advent (1) ajándék (1) Aka (7) alert (1) anekdota (1) Aqaba (1) áramkimaradás (1) Aranykapu (1) Ászár (2) asszonyverés (1) átverés (1) babgulyás (1) Balázs Géza (1) Bálint Gazda (1) bálnavadász nóta (1) Baltic Ice (1) Bejrut (1) Béla kaftán (9) Berkeley Castle (1) bikaviadal (1) Bilbao (1) biznyák (1) bizonyítványok (2) black gang (1) blogregény (1) Boldog Karácsonyt! (1) Bonzsúr Indonézia (1) botlek (1) Brunsbüttel (1) BUÉK (1) Buga Jakab (1) Bukarest (2) bulvár (1) bunkerolás (1) cégvezető (1) cékla (1) cickafark (1) Ciprus (1) citromillatú muskátli (1) Clancy Brothers (1) Clavigo (7) Cobh (1) Corvus J (1) Costa Concordia (12) Costa Crociere (1) cukkini (2) Czakó Gábor (1) csatornaágyás (1) cserépkályha (1) csicsóka (1) Csopak (2) Dagenham (1) Dávidházy András (1) de Ruyter (1) december (1) delfin (1) dinnye (1) distress (1) dongás (1) DSC (1) Dubliners (1) Duisbuirg (1) Dumbrody (1) duna tengerjáró (1) Duna tévé (1) Edmond (1) EPIRB (5) Erdély (1) értékmentés (1) esküvő (2) Ete (1) EU (1) évforduló (1) Fabiola (1) Farbi (1) Farfaraway (1) farsang (1) fatalp (1) favágás (1) fekvőrendőr (1) félmilliomodik (2) fészbuk (1) Fluvius Kft (1) fogászat (1) fokhagyma (1) forecastle song (1) forróság (1) fotó (1) Fölszállott a páva (1) francia (1) fröcsözés (1) futball (1) fűszernövény (1) Garay Béla (4) gémél (1) Genova (1) German Sky (1) GMDSS (3) görögdinnye (1) gyümölcs (1) gyümölcsnap (1) hajókatasztrófa (1) hajós (1) hajósbál (1) hajózás (1) Három királyok (1) havazás (1) házaló (1) Hévíz (1) hibajavítás (1) (1) hobbiparaszt (5) hobbyparaszt (5) hófúvás (2) hőség (1) Humber folyó (1) humor (4) húsvét (1) Inmarsat-C (1) internet (1) Írország (1) Isartal (3) Izland (2) JFK Dunbrody (1) (1) Johnny Cas (1) kacsa (1) Kalóztámadás (2) karácsony (5) katalógusfeleség (1) Kécza Sanyi (8) kemence (2) keresés (1) kert (2) kínaikel (1) Kisbér (5) kivándorlóhajó (1) Kıbrıs (1) KK_döntő (1) komposzt (1) kórus (2) Kossuth (1) könyvkiadás (2) Közelről (2) Krétai vagyok (1) krumpli (1) kukorica (1) kütyü (1) kvargli (1) Labuan (1) Lackics (1) Láng Gépgyár (1) Legendás hajósok (1) lelked rajta (1) lettem (1) Levi (1) Lyubov Orlova (1) M/S Bodrog (1) madár (1) madáretető (1) Magyar Nemzet Magazin (1) Magyarország szeretlek (1) mahart (8) Maláj (3) Marina di Carrara (2) Marseille (7) másodvetés (1) Mayday (1) mentés (1) mentőtutaj (1) Minarik László (1) Mini-Magyarország (4) Mini-Skanzen (2) MN Magazin (1) MOB (1) Moerdijk (1) Moha (1) mókus (1) Mostaganem (2) mr1 (2) ms radnóti (1) mustármag (1) műanyag palack (1) MV Clipper Caraibes (12) MV Humber (65) MV Kambo (14) MV Lys Carrier (9) MV Petra (40) MV President (13) MV Priwall (21) naan (1) Napló (226) nato (1) Navtex (3) New Ross (2) Niklas (8) Norbi (1) Norvégia (2) nosztalgia (1) novella (2) nyero (1) nyugdíjas_klub (1) óceánevezés (1) óceáni evezés (7) off hire (1) okostelefon (1) Oran (1) oregano (1) országok (1) Oslo (1) öntözés (1) összeütközés (1) padlizsán (1) Padua (23) palánta (2) Pancon 3 (23) paradicsom (1) patisszon (2) Pelyhecske (1) Pierre (1) pikírozás (1) Pireusz (3) pityóka (1) Plomin (4) pókháló (1) potyautas (3) president (2) president szarkeverés (1) pumping shanty (1) Rakonczay (8) rally (1) Rapid (1) Réde (1) rejtvény (1) Reményik László (1) Remlac (2) rendőrségi zsebkönyv (1) rendőrzsebkönyv (1) réni (1) Rijeka (1) Rotterdam (3) rubel (1) Santander (3) sárgabarack (1) sárgadinnye (1) SART (1) Sauda (1) Sex Bomb (1) shanty (8) Sharpness (5) shelter (1) Shogun (1) spanyolország (1) sport (1) statisztika (1) Strzemionego! (1) Sunndalsöra (1) Svelgen (3) Swarzanegger (1) Szavak a hullámok hátán (6) Székesfehérvár (2) szemüveg (1) szépségkirálynő (1) Szeremley Huba (1) szilva (2) szilvalekvár (1) szilveszter (2) Szingapúr (1) szótár (2) sztori (19) Szuezi-csatorna (2) T-Com (1) találkozó (2) tavasz (1) tél (2) tengeralatti kábel (1) Tengerészeti Világnap (1) Tengerészéveim (6) tengerésznóta (8) tengerésztörténet (1) tengeri körzet (1) térkép (1) Tisztás (1) TME (1) Tom Jones (1) tök (1) tört üveg (1) Tricolor (1) Trieszt (1) Tutajos (1) tűzdelés (1) újságcikk (1) Union Moon (1) univerzum (1) Valencia (1) Van Damme (1) városok (1) Vasas (1) Velence (1) Venezuela (2) Veperdi András (6) vészhelyzet (14) vetőmag (1) vicc (1) video (8) videó (3) vihar (1) virágok (1) Vitéz (1) Vitold (1) víznap (1) voltam (1) X faktor (1) zátony (1) zöldség (1)