2012. július 9., hétfő

Szabók, drágakövesek, ajándékárusok - MV Humber 32.

Hétfő, szeptember 2. Mumbai. Este kimentek a latin matrózok, meghagytam nekik, hogy reggel hatra jöjjenek be, de csak nyolckor érkeztek. Rosszul tették, utolsó figyelmeztetést kaptak, és a következő a hazamenetelt jelenti. Szerencséjük van: a Thompson teheremelő blokkja is megrongálódott, így nem kellett a kötélcserét elkezdeni hatkor. Egyébként botrány lett volna belőle. Délelőtt észrevettük, hogy az egyes Jumbó egyik kötele vészesen tönkrement. Azt azonnal elkezdtük cserélni.

Szabók, drágakövesek, ajándékárusok

ma is bejöttek. A szabó kétségbeesve mondta, hogy az előző napi, akinél a ruhát rendeltem nagyon drága, miért nem vártam rá, hisz ő sokkal olcsóbb. Rákérdeztem. Az ára legalább 10%-al magasabbak voltak. Nem egyedül jött. Szuvenírárusok is érkeztek vele. Gyönyörű dolgokat hoztak: szantálfa faragásokat, elefántcsontot (ezt tilos hazavinni!), ezüst ékszereket féldrágakövekkel. Két készlet nagyon tetszett: egy alexandrium köves és egy ónix. Soluzinho azt mondta, a városban sokkal olcsóbb, és megbízhatóbbak. De szívesen vettem volna apró mütyüröket: ördöggolyót, apró szobrokat, stb.
A pálmát azonban egy festői megjelenésű férfi vitte el: fekete nadrágot viselt, tarka selyeminget, bordó turbánt. Szúrós, fekete szemmel nézett ránk, és csak a képességeit árulta. Tudta a jövőt. A kápónak el is mondta. Én nem kértem belőle. Nem kért pénzt előre, annyit fizet a páciens, amennyit akar, mondta, de ez nem volt teljesen tiszta, mert a végén ő is mondott egy úgynevezett méltányos összeget.
Holnap ki kell mennem, és venni akarok néhány dolgot. A computert is meg kéne csináltatni, de nem hiszem, hogy kivihetem a vám miatt. És városnézni is kéne... Ez utóbbi lenne a legfontosabb! Mert ez INDIA! Nemcsak egy nagyváros! Csak meg tudom-e tenni a sok dolog miatt?
A rakodásvezető (stivador) ma egy szatyor gyümölcsöt hozott nekem. Rendes tőle, mert tegnap megígérte, és be is tartotta. Én citromos árpaszörppel kínáltam, cserébe hozta az almát, körtét, narancsot, gránátalmát.
Este bejött a shipi, aki a drótköteleket hozza. Hallgatta egy sort a magyar nyelvet, majd kérdezte, olaszul beszélünk e a barbával egymás között? Azt hiszem írtam, hogy már ketten is kérdezték, hogy spanyolul beszélünk-e? Úgy látszik, a nyelvünket nemcsak mi szeretjük, a kívülálló számára is dallamos, és szépen hangzó.
Azt sajnálom, hogy a fiam nagyon hadar továbbra is. Ali, a captain, először csak nézett, amikor bejött hozzá, mert engem keresett a fiam. Semmit se értett a beszédéből...
Megrendelt két karton sört, hogy bedobja a névnapja alkalmából. Este odajött hozzám, és elmondta, majd lazán közölte, hogy 
- Fizesd ki, így majd 111 $-ral jövök.
Még nem tudja, hogy azt kapja névnapi ajándékul...

Videóztam

is. India kapuját és a Tadzs Mahal Hotelt filmre vettem este, és ugyanabból a látószögből reggel is. Felvételt készítettem a hajó melletti bárkákról is. Fantasztikus és festői látvány a sok ócska mauna (bárka). Ahogy a "konyhában" főztek az egyenesen videóra kívánkozott. Égett a szabadtűzhely, azon lepényt sütöttek. A tésztát egy koszos deszkadarabon gyúrták... Megörökítettem egy pasast: kötényt viselt, alatta semmit! Jó barna segge volt... 
És a kicsi, piros cicánk is videóra kívánkozott. Aludt. Az valami fantasztikus volt: a hátán, fejét a két mancsával fogta.
Nemcsak a magam számára készítek felvételeket. A hajó kameráját is állandóan használom, hogy Mr. Bott megláthassa, milyen hatalmas kalap sz...ból építünk neki hajót! Biztos vagyok benne, hogy fogalma sincs arról, milyen a hajója, és csak néz, ha a felvételeket meglátja!
Este Ninónak fel akartam olvasni a Világ közepét, de most leveleket ír, és nem akarom megzavarni benne.

Kedd, szeptember 3. Mumbai. Reggelre befejeztük a Jumbó kötelének a cseréjét. Azt mondja a stivador, holnap part mellé állunk, és akkor két nap alatt befejezzük a kirakást. Persze akkor 24 órás rakodást jelent. 
Jó lenne tudni, hova megyünk? Tegnap Mr. Pálca (Bott) kérdezte, milyen magas a raktárszáj üres hajó esetén? Ez azt jelenti, hogy ömlesztett rakományt rakunk be. A kérdés arra irányul nyilván, hogy a szállítószalag alá befér-e a hajó. Azt nem tudom, hogy a másik távirati kérdése - milyen széles a fedélzet - mit takar? Csak nem fedélzeti rakományt akar valahol felvenni?

Zsolt és Éva ma kimentek Bombayba

Ha part mellett leszünk, akkor kimegyek én is Ninóval. Muszáj fizetnem a kimenetel költségeit, mert nem venném a szívemre, hogy a pénztelenség miatt ne lássa Bombayt. (Én kezdő tengerész koromban kimentem egy fillér nélkül is, legfeljebb nem kóláztam, nem taxiztam, még csak buszra se szálltam! Ezzel nem akarom azt mondani, hogy a fiam ezt igényelné, mert nem kért pénzt, csak én egy atya vagyok, és ha nekem van egy kevéske pénzem még, akkor miért ne együtt menjünk?) P. Zoli és a felesége Márta tegnap voltak a városban. Sok szépet láthattak. Márti "lelkesen" be is számolt róla:
- Voltunk abban a lógókertben is, vagy mi a franc volt. De csak növények lógtak, emberek nem... Nyilván humor volt.
Éva, Zsolt menyasszonya, kedves, értelmes, szerény és csinos. Újságíró szeretne lenni, csak nem tudja, hogy mit kell csinálnia az érettségi után, hogy az lehessen.
Éva szerint egy függőkertet csináltak a várost ellátó hatalmas víztározó fölé, ahol a növényeket különböző állat formájúra nyírták. Voltak egy múzeumban, végigjárták a Queen's Necklace-t, azaz a tengerparti üzletsort, amit a Királynő Nyakékének hívnak. Gyönyörű a Viktória pályaudvar. Mintha valamelyik angol nagyvárosban jártak volna.
Ennyi információ fért abba tíz percbe, amit az ajtó előtt töltöttem, míg Zsolt egy szál törölközőbe öltözötten készült zuhanyozni.

Hol van Albert?

No nem a Flóri a Fradiból, hanem F. Albert a HMS-től, aki F. Gábort váltja le (véletlen névazonosság...). Tegnap este érkezett a gépe a Bombayi reptérre. Nincs róla semmi hírünk. Két ügynökség dolgozik a hajónak: egyik a charterer részéről, ők intézik a kirakást (Mitsutor a neve cégnek, de ez nem érdekes). A másik az úgynevezett Protecting Agent, ezt a tulajdonos (Mr. Bott) fogadja fel, hogy a hajó dolgait képviselje. Szükség is lenne rá, mert a Mitsutor a hajó ellen dolgozik. A kirakás döcögős, és ezt a hajóra akarják kenni. Ez hagyján, de olyan lelkiismeretlenek, hogy nem adnak hírt F. Albertről, nem tudjuk mi van vele. Lehet, hogy várták, de az is lehet, hogy nem. Teljes ez ügyben a bizonytalanság. Persze ha én lennék a helyében, akkor szállodába mentem volna ha nem várnak, de egy gépápoló tud-e angolul, tudja-e, hogy megteheti, van-e rá pénze? Mind megannyi megválaszolhatatlan kérdés. 
Közben ma a kirakás paródiája amit csinálnak. A munkaidő 10.30-tól 19.00-ig tart. Megjöttek tízre. Tizenegyig eltököltek, majd elkezdtek kirakosgatni. Három köteg lemezt az uszályba, kettőt a vízbe tettek, illetve ejtettek! Tizenkettőkor leálltak egy óra ebédidőre! Aranyos! Az egyes raktárból nem raktak ki semmit, a rakományt shiftelik (átrakják a hátuljából az elejébe!) csak tudnánk, hogy miért?
A stivadorok délután mérgesen közölték, ez a brigád rosszul dolgozik, nem fizetik nekik a túlórát, így négykor már elmentek. Az egyesből kiraktak nyolcvan tonnát az ezeregyszázkilencvenkettőből. Szépek lennének a kilátásaink, ha a Jumbóval kellene kirakni. De megjött este a három kötél a Thompsonhoz, holnap kicseréljük, és folytathatják a munkát azzal.

Albert megvan, s levelet hozott.

És nem F., hanem Sz., de Albert, és kettő óra tízkor ébresztettek, hogy levelem van, s megjött - legnagyobb örömömre - a szokásos vastag boríték, apa naplórészletével, Encsi levelével, és még a kisebbik fiam is írt bele, ami újabban nem nagy szokása volt.
Van stílusa a prózában is. És egészséges humora. Hasonló, mint az enyém. De kiről venne példát, ha nem rólam? Hiszen én küldöm a több oldalas beszámolóimat, s a naplóstílusomra ismerek a leveléből. Kézzel kellett a válaszlevelet megírnom, csak egy kurta levélke lett, nem megy úgy az írás, ha nincs a szövegszerkesztő!

Fantasztikus hármas a Céhnél...!

Encsikének beindult a tízhónapos verkli. Szabolcs is újra járhat iskolába. De jó is neki! Éppen most írom a Katedra a világ közepén c. részt Nagyszékelyről, s az évnyitókról! Apa azt írja a levelében, hogy átadta a Céh című lapnak a Jaminaországot, ahol megjelenik. És Szabolcs úrfi verseiből is közöl egy párat Bartis Ferenc író, szerkesztő! Természetesen apa írását is közlik, és így a lapot a : Takács Tibor, Nagyszékely István, Székely Szabolcs íróhármas uralja majd! Mikor volt ilyen Magyarországon? Magától értetődik: erre csak mi vagyunk képesek, ketten oroszlánok, és egy kos! Nem pályázom már különösebb irodalmi babérokra, ahhoz túl késő van, és úgy látom magamról, nem írok túl könnyen. Természetesen nem adom fel, de a géneket akkor is én örökítettem át! Ez nem vehető el tőlem soha!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Címkék

8-as (1) 9/11 (1) adriai_járat (1) advent (1) ajándék (1) Aka (7) alert (1) anekdota (1) Aqaba (1) áramkimaradás (1) Aranykapu (1) Ászár (2) asszonyverés (1) átverés (1) babgulyás (1) Balázs Géza (1) Bálint Gazda (1) bálnavadász nóta (1) Baltic Ice (1) Bejrut (1) Béla kaftán (9) Berkeley Castle (1) bikaviadal (1) Bilbao (1) biznyák (1) bizonyítványok (2) black gang (1) blogregény (1) Boldog Karácsonyt! (1) Bonzsúr Indonézia (1) botlek (1) Brunsbüttel (1) BUÉK (1) Buga Jakab (1) Bukarest (2) bulvár (1) bunkerolás (1) cégvezető (1) cékla (1) cickafark (1) Ciprus (1) citromillatú muskátli (1) Clancy Brothers (1) Clavigo (7) Cobh (1) Corvus J (1) Costa Concordia (12) Costa Crociere (1) cukkini (2) Czakó Gábor (1) csatornaágyás (1) cserépkályha (1) csicsóka (1) Csopak (2) Dagenham (1) Dávidházy András (1) de Ruyter (1) december (1) delfin (1) dinnye (1) distress (1) dongás (1) DSC (1) Dubliners (1) Duisbuirg (1) Dumbrody (1) duna tengerjáró (1) Duna tévé (1) Edmond (1) EPIRB (5) Erdély (1) értékmentés (1) esküvő (2) Ete (1) EU (1) évforduló (1) Fabiola (1) Farbi (1) Farfaraway (1) farsang (1) fatalp (1) favágás (1) fekvőrendőr (1) félmilliomodik (2) fészbuk (1) Fluvius Kft (1) fogászat (1) fokhagyma (1) forecastle song (1) forróság (1) fotó (1) Fölszállott a páva (1) francia (1) fröcsözés (1) futball (1) fűszernövény (1) Garay Béla (4) gémél (1) Genova (1) German Sky (1) GMDSS (3) görögdinnye (1) gyümölcs (1) gyümölcsnap (1) hajókatasztrófa (1) hajós (1) hajósbál (1) hajózás (1) Három királyok (1) havazás (1) házaló (1) Hévíz (1) hibajavítás (1) (1) hobbiparaszt (5) hobbyparaszt (5) hófúvás (2) hőség (1) Humber folyó (1) humor (4) húsvét (1) Inmarsat-C (1) internet (1) Írország (1) Isartal (3) Izland (2) JFK Dunbrody (1) (1) Johnny Cas (1) kacsa (1) Kalóztámadás (2) karácsony (5) katalógusfeleség (1) Kécza Sanyi (8) kemence (2) keresés (1) kert (2) kínaikel (1) Kisbér (5) kivándorlóhajó (1) Kıbrıs (1) KK_döntő (1) komposzt (1) kórus (2) Kossuth (1) könyvkiadás (2) Közelről (2) Krétai vagyok (1) krumpli (1) kukorica (1) kütyü (1) kvargli (1) Labuan (1) Lackics (1) Láng Gépgyár (1) Legendás hajósok (1) lelked rajta (1) lettem (1) Levi (1) Lyubov Orlova (1) M/S Bodrog (1) madár (1) madáretető (1) Magyar Nemzet Magazin (1) Magyarország szeretlek (1) mahart (8) Maláj (3) Marina di Carrara (2) Marseille (7) másodvetés (1) Mayday (1) mentés (1) mentőtutaj (1) Minarik László (1) Mini-Magyarország (4) Mini-Skanzen (2) MN Magazin (1) MOB (1) Moerdijk (1) Moha (1) mókus (1) Mostaganem (2) mr1 (2) ms radnóti (1) mustármag (1) műanyag palack (1) MV Clipper Caraibes (12) MV Humber (65) MV Kambo (14) MV Lys Carrier (10) MV Petra (40) MV President (13) MV Priwall (21) naan (1) Napló (227) nato (1) Navtex (3) New Ross (2) Niklas (8) Norbi (1) Norvégia (2) nosztalgia (1) novella (2) nyero (1) nyugdíjas_klub (1) óceánevezés (1) óceáni evezés (7) off hire (1) okostelefon (1) Oran (1) oregano (1) országok (1) Oslo (1) öntözés (1) összeütközés (1) padlizsán (1) Padua (23) palánta (2) Pancon 3 (23) paradicsom (1) patisszon (2) Pelyhecske (1) Pierre (1) pikírozás (1) Pireusz (3) pityóka (1) Plomin (4) pókháló (1) potyautas (3) president (2) president szarkeverés (1) pumping shanty (1) Rakonczay (8) rally (1) Rapid (1) Réde (1) rejtvény (1) Reményik László (1) Remlac (2) rendőrségi zsebkönyv (1) rendőrzsebkönyv (1) réni (1) Rijeka (1) Rotterdam (3) rubel (1) Santander (3) sárgabarack (1) sárgadinnye (1) SART (1) Sauda (1) Sex Bomb (1) shanty (8) Sharpness (5) shelter (1) Shogun (1) spanyolország (1) sport (1) statisztika (1) Strzemionego! (1) Sunndalsöra (1) Svelgen (3) Swarzanegger (1) Szavak a hullámok hátán (6) Székesfehérvár (2) szemüveg (1) szépségkirálynő (1) Szeremley Huba (1) szilva (2) szilvalekvár (1) szilveszter (2) Szingapúr (1) szótár (2) sztori (19) Szuezi-csatorna (2) T-Com (1) találkozó (2) tavasz (1) tél (2) tengeralatti kábel (1) Tengerészeti Világnap (1) Tengerészéveim (6) tengerésznóta (8) tengerésztörténet (1) tengeri körzet (1) térkép (1) Tisztás (1) TME (1) Tom Jones (1) tök (1) tört üveg (1) Tricolor (1) Trieszt (1) Tutajos (1) tűzdelés (1) újságcikk (1) Union Moon (1) univerzum (1) Valencia (1) Van Damme (1) városok (1) Vasas (1) Velence (1) Venezuela (2) Veperdi András (6) vészhelyzet (14) vetőmag (1) vicc (1) video (8) videó (3) vihar (1) virágok (1) Vitéz (1) Vitold (1) víznap (1) voltam (1) X faktor (1) zátony (1) zöldség (1)