2013. március 16., szombat

Elázott a cukor... - MV Humber 53

Csütörtök, január 30. Alexandria. Azért ma is dolgoztam a könyvön. Itt-ott beszúrtam, hozzáírtam, egy-két nevet megváltoztattam.
Ma jött az átvevő, és ezzel elkezdődött a

Kanosszajárás második fordulója

Ugyanis mi tudtuk, amit eddig ők nem, jelesen azt, hogy beázott az egyes raktár. Ma, amikor a stempliző brigád elérte a nevezett raktárt, nagyon vészjósló képpel megjelent az átvevő egyik embere, s közölte, ez igen nagy probléma. Nyilván. Majd meglátjuk, hogy mi sül ki belőle.
Holnap megjelenik a P&I surveyor, az SGS (az átvevő) surveyorja, és megküzdenek. De ebből mindenképpen Mr. Bott kerül ki egy kicsit vesztesen, illetve a P&I fizet. Mr. Bott pedig magasabb biztosítási díjat...
Persze mi leszünk a hülyék, amiért beázott a raktár, pedig ő megmondta, hogy nem akar több rakománykárt...
Este tíz körül a Harbour Master küldött egy hivatalos értesítést, hogy holnap délelőtt átállunk a 22-es rakpartra. Ez az első hivatalos, remélem ez az igazi...!
A horoszkóp szerint rendkívül jó kondícióban vagyok, s olyanba is belevágok, amiből nem sül ki mindig jó...
Kikérem magamnak, nem én áztattam be a raktárt!

Péntek, január 31. Alexandria. Mint ahogy azt megígérték, reggel nem volt manőver... Viszont délután háromkor igen. Na nem a kirakó rakpartra álltunk át, hanem horgonyra jöttünk. Egész éjjel várakozó állásponton voltunk...
A horoszkóp szerint ma meg kell ejtenem egy régóta halogatott megbeszélést, és kellemes lesz a hétvégém...
Még nem tudok telefonálni, ha átállunk a kirakó rakpartra, akkor hívom Encsit...

FEBRUÁR

Február 1. Szombat, Alexandria. Éjjel fél kettőkor jött a pilot, és kikötöttünk a 20-as rakparthoz, a farunk teljesen kilóg, nem tudunk járót csinálni, a vontató elszakította a farkötelet, fél négykor volt vége a manővernek, egyébként jól vagyunk...

Valami van a rakománnyal...

Reggel elkezdték a kirakást. Az egyes raktárhoz nem nyúltak, mert beázott. Nem értem teljesen, mert sokkal több zsák vizes, mint ami indokolt lenne...
A kettes és a hármas raktárban is vannak nedves zsákok, pedig az nem kapott tengervizet! A hármasban hat-nyolc sor mélyen láttunk, pedig felette szárazak vannak.
A rakodás jó arab módszer szerint megy. Tépik, szakítják a zsákokat. Az átvevő a beázott cukrot nem akarja átvenni. Az igazsághoz tartozik, hogy a zsákban is nedves a cukor. Mr. Bott fizethet, illetve a P&I, de ennek ő issza meg a levét...!

Alexandria a régi

Ramadán van, és a napközbeni agonizálást este heverik ki. Fantasztikus a tömeg, él a város, a forgalom őrületes, annyi az ember az utcákon, hogy nem lehet menni tőlük...
Hatkor még nem voltak "sokan", később, úgy nyolc tájban, mintha mindenki megőrült volna: egyszerűen nem lehetett közlekedni a tumultus miatt. Két fajta ember van Alexban: aki elad, és aki vesz. Aki árul, azt mindenütt meg lehet találni. A legfényesebb Cartier, Pierre Cardin üzletektől, a sárba újságpapírt leterítő nyomorékig. Sámlin, széken állnak, kimagaslanak a tömegből, s fáradhatatlanul üvöltik a bepalizó szövegeket. Nadrágszíjat, játékpisztolyt, inget, meghatározhatatlan ételeket kínálnak. Pulóvert hajigált egy férfi egy nylonra: tessék jönni turkálni! Minden olcsó, minden szuper, mindent eladnak, és mindent megvesznek.
Pedig a bazárba be se mentünk. Semmitérő az az üzlet, az az árus, akinél nem üvölt a magnó, idegen a magyar fülnek az idevalósi zene. Mindenki tülekedik, mindenki lökdösődik, és senki se siet.
Csak a rendőrök. Egy police feliratú gépkocsit - olyan amerikai stílusú, piros-kék villogóval a tetején, és borzalmas szirénával megáldva -, andalogva lehagytunk. Negyed órán keresztül vijjogott három négy lépésre elmaradva mögöttünk. Autó-autó hátán. Tülkölnek, dudálnak, üvöltenek. Az útkereszteződésekhez képest a Gordiuszi csomó óvódásnak való fejtörő. Bele is törött a helyi forgalomirányítók sípja...! Őket különösképpen nem izgatja, merre megy a forgalom. Sétál a bedugult járműfolyamban, fütyörészik, mint egy feketerigó, és minden határozott elképzelés nélkül integet. Aki jobbra akar menni, azt balra küldené, aki arra vár, hogy keresztezze a főutat, azt rávenné, hogy forduljon be. De nem csinál belőle gondot, fütyül, intézkedik, és a gyalogosokat bámulja.
Koldus viszonylag kevés, de akit láttunk, az erőszakos.
Szép lányokat, asszonyokat is kerülgettünk, de a mi mércénk szerint igen kevesen vannak. Ezt az öltözködés teszi: egy feltűnően csinos, huszonöt körüli nőn megakadt a szemem. Szép hosszú, göndör, fekete haja volt. Sötétbarna szeme, kissé keleties vágású, s az orra se volt horgas... Nem kevés aranyat viselt magán, de nem a szokott arab hivalkodással, kilószámra... Visszafogottan ízléses, vékony pulóvert hordott, hogy láthassák: határozottan jó alakkal áldotta meg Allah. A szoknyája rásimult a derekára, kerek feneke nem volt nagy. A ruhán látszott, hogy nem a sarki bazárból vette. Egy fehér Fordból szállt ki, biztosan nem is volt szegény. Fekete nylonharisnyát viselt, és mindehhez egy vietnami GUMIPAPUCSOT, bokáig nedves, lucskos volt a harisnya, ahogy ment, a papucs felverte a lábára, s a szoknyájára a sarat... A pocsolyákat egyáltalán nem kerülgette.
Egyébként valóban volt egy-két szemrevaló menyecske, de mindig a lábbelijükön akadtam ki: letaposott kéreg, kopott, sáros, mezítlábra, s a lába is retkes volt kivétel nélkül mindeniknek...
Este tíz körül keveredtem vissza a hajóra, eléggé fáradt lábakon álltam...
A horoszkóp szerint influenzás vagyok. Élvezzem a hétvégi nyugalmat, csendet...
Nem vagyok beteg, de a csendet tudom értékelni...

Vasárnap, február 2. Alexandria. A rakodás második napja. Tegnap 680 tonnát raktak ki. (Akkor több mint húsz napba telik, amíg 14.000 tonnát kirakunk...?)
A rakomány nedves, száraz zsákok alatt találunk vizeseket, ami valószínűvé teszi, hogy nem a beázástól van... Nagy a bolondokháza.
Este az átvevő embere közölte, hogy a legnagyobb átvevő, a leghatalmasabbak leghatalmasabbja holnap reggel érkezik Kairóból. Ez hagyján, de a barbát és engem meghívtak vacsorára...

Free shop, Alexandria

A Free shop arra van, hogy a tengerész jutányosan juthasson mindenféle árucikkhez. Jó, mert angolul elboldogul... Kimentem, hogy vegyek egy karton cigit. Egy Yves Saint Lauren mentholt néztem ki magamnak.
Az eladó nem tudott angolul, de én tudok mutogatni. Utána a számlát el kellett vinni egy hölgyhöz, aki azt hajtogatta, hogy: bassburr, bassburr. Percek alatt rájöttem: ez azt jelenti, hogy passport... Átadtam, írt valamit a számlára, és átküldtek a Nemzeti Bankba, a személykikötő épületének másik végébe. Ott iktatták, beszedték a pénzt, aláírták, eljöttem. A "bassburr"-os iktatta, könyvelte, az eladó iktatta, könyvelte, s végül megkaptam az árut, Ez több mint fél órába tellett, pedig egyedül voltam az üzletben.
Mi van itt csúcsforgalomban?

Ninó megjárta Kairót

Hajnalban indultak, és korán, fél hatkor már a hajón voltak. Jól érezte magát. Kevesebbet látott, mint én hajdanán, de ez nem rajta múlott, hanem az utazási irodán, amelyik vitte őket. Kairói Nemzeti  Múzeum, Gizai piramisok, papiruszműhely volt a program.
Aminek örülök, hogy Zsolt szerint a fiam mindenhova szívesen ment, nem sajnálta a pénzt a belépőkre, mert már olyan helyeken is külön kell fizetni, ahova én ingyen mentem be: a múmiateremért külön belépőt szednek. A szarkofágokért is... Nem vitték el őket ebédelni, és ezt is sajnálta. Jó éhesen érkeztek meg. Nem voltak a Kairó toronyban se. A Kefren piramis mellett láttak egy ormótlan épületet, amelyik nagyon nem illik a környezetbe. Olyan randa, hogy a közelébe se mentek. Így nem látták az egyik fáraó épségben megmaradt, a Nílus iszapjából előkerült hajóját...! Visszatérve bezzeg sajnálták. De így is megérte az 55$-os kiadást.
A horoszkóp szerint ma még tart az influenzám.
Akkor se vagyok influenzás...

Hétfő, február 3. Alexandria. Hajnalban nagyon belehúztak a fiúk, reggel 5:50-ig raktak. Pontosan akkor jött a felhőszakadás, és én is, a rakomány is, szarrá áztunk...
Délelőtt eső miatt nem raktak, délután fél óra kirakás után leállítottuk őket, mert nem hajlandók az egyes raktárt elkezdeni. Márpedig hajóstabilitási okok miatt muszáj! Ez persze nem igaz, de az arabok ehhez hülyék. Később újra eleredt az eső, s elmentek... Estére már vissza se jöttek.
Egyébként borzalmasan hideg van, +6,7 fok, de a baj, hogy nagyon erős a szél...

Egy jó, s egy rossz hír

A rossz hír: Kaptunk egy telexet, hogy Mr. Kavafisz leutazik, hogy intézkedjen a rakománykár miatt! A jó hír ugyanez. Rossz, mert egy utálatos barom, és valószínű, hogy minket akar majd bemártani a kárért, ami teljességgel érthető, hiszen ő a felelős érte: nem csináltatták meg a raktártetőket Konstancában.
Jó is egyben a hír, mert így ő viszi el a balhét, nemigen tud csinálni semmit, legfeljebb baksist osztogat...
A horoszkóp szerint alig akad tennivalóm, intézzem az ügyes-bajos, apró-cseprő ügyeket, s töltsek egy szép estét a partneremmel...
???

Nincsenek megjegyzések:

Címkék

8-as (1) 9/11 (1) adriai_járat (1) advent (1) ajándék (1) Aka (7) alert (1) anekdota (1) Aqaba (1) áramkimaradás (1) Aranykapu (1) Ászár (2) asszonyverés (1) átverés (1) babgulyás (1) Balázs Géza (1) Bálint Gazda (1) bálnavadász nóta (1) Baltic Ice (1) Bejrut (1) Béla kaftán (9) Berkeley Castle (1) bikaviadal (1) Bilbao (1) biznyák (1) bizonyítványok (2) black gang (1) Black Irish Band (1) blogregény (1) Boldog Karácsonyt! (1) Bonzsúr Indonézia (1) Bosun's Alphabet (1) botlek (1) Brunsbüttel (1) BUÉK (1) Buga Jakab (1) Bukarest (2) bulvár (1) bunkerolás (1) capstain shanty (1) cégvezető (1) cékla (1) cickafark (1) Ciprus (1) citromillatú muskátli (1) Clancy Brothers (1) Clavigo (7) Cobh (1) Corvus J (1) Costa Concordia (12) Costa Crociere (1) cukkini (2) Czakó Gábor (1) csatornaágyás (1) cserépkályha (1) csicsóka (1) Csopak (2) D.D.E.. (1) Dagenham (1) dalszöveg (1) David Coffin (1) Dávidházy András (1) de Ruyter (1) december (1) delfin (1) dinnye (1) distress (1) dongás (1) DSC (1) Dubliners (1) Duisbuirg (1) Dumbrody (1) duna tengerjáró (1) Duna tévé (1) Edmond (1) EPIRB (5) Erdély (1) értékmentés (1) esküvő (2) Ete (1) EU (1) évforduló (1) Fabiola (1) Fairport Convention (1) Farbi (1) Farfaraway (1) farsang (1) fatalp (1) favágás (1) fekvőrendőr (1) félmilliomodik (2) fészbuk (1) Fluvius Kft (1) fogászat (1) fokhagyma (1) forecastle song (1) forróság (1) fotó (1) Fölszállott a páva (1) francia (1) fröcsözés (1) futball (1) fűszernövény (1) Garay Béla (4) gémél (1) Genova (1) German Sky (1) GMDSS (3) görögdinnye (1) Greenore (1) gyümölcs (1) gyümölcsnap (1) hajókatasztrófa (1) hajós (1) hajósbál (1) hajózás (1) Hans Albers (1) Három királyok (1) havazás (1) házaló (1) Hévíz (1) hibajavítás (1) (1) hobbiparaszt (5) hobbyparaszt (5) hófúvás (2) hőség (1) Humber folyó (1) humor (4) Husnes (1) húsvét (1) Inmarsat-C (1) internet (1) ír népdal (1) Írország (1) Isartal (3) Izland (2) JFK Dunbrody (1) (1) Johnny Cas (1) kacsa (1) Kalóztámadás (2) karácsony (5) katalógusfeleség (1) Kécza Sanyi (8) kemence (2) keresés (1) kert (2) kínaikel (1) Kisbér (5) kivándorlóhajó (1) Kıbrıs (1) KK_döntő (1) komposzt (1) kórus (2) Kossuth (1) könyvkiadás (2) Közelről (2) Krétai vagyok (1) krumpli (1) kukorica (1) kütyü (1) kvargli (1) Labuan (1) Lackics (1) Láng Gépgyár (1) Legendás hajósok (1) lelked rajta (1) lettem (1) Levi (1) lirycs (1) Lyubov Orlova (1) M/S Bodrog (1) madár (1) madáretető (1) Magyar Nemzet Magazin (1) Magyarország szeretlek (1) mahart (8) Maláj (3) Marina di Carrara (2) Marseille (7) másodvetés (1) Mayday (1) Mechanicy Shanty (1) mentés (1) mentőtutaj (1) Minarik László (1) Mini-Magyarország (4) Mini-Skanzen (2) MN Magazin (1) MOB (1) Moerdijk (1) Moha (1) mókus (1) Mostaganem (2) mr1 (2) ms radnóti (1) mustármag (1) műanyag palack (1) MV Clipper Caraibes (12) MV Humber (65) MV Kambo (14) MV Lys Carrier (16) MV Petra (40) MV President (13) MV Priwall (21) naan (1) Napló (233) nato (1) Navtex (3) New Ross (2) Niklas (8) Norbi (1) norvég (1) Norvégia (2) nosztalgia (1) novella (2) nyero (1) nyugdíjas_klub (1) óceánevezés (1) óceáni evezés (7) off hire (1) okostelefon (1) Oran (1) oregano (1) országok (1) Oslo (1) öntözés (1) összeütközés (1) padlizsán (1) Padua (23) palánta (2) Pancon 3 (23) paradicsom (1) patisszon (2) Pelyhecske (1) Pierre (1) pikírozás (1) Pireusz (3) pityóka (1) Plomin (4) pókháló (1) potyautas (3) president (2) president szarkeverés (1) pumping shanty (1) Rakonczay (8) rally (1) Rapid (1) Réde (1) rejtvény (1) Reményik László (1) Remlac (2) rendőrségi zsebkönyv (1) rendőrzsebkönyv (1) réni (1) Rijeka (1) Rolling Home (1) Rotterdam (3) rubel (1) Santander (3) sárgabarack (1) sárgadinnye (1) SART (1) Sauda (1) Sex Bomb (1) shanty (24) Sharpness (5) shelter (1) Shenandoah (1) Shogun (1) spanyolország (1) sport (1) statisztika (1) Strzemionego! (1) Sunndalsöra (1) Svelgen (3) Swarzanegger (1) Szavak a hullámok hátán (6) Székesfehérvár (2) szemüveg (1) szépségkirálynő (1) Szeremley Huba (1) szilva (2) szilvalekvár (1) szilveszter (2) Szingapúr (1) szótár (2) sztori (19) Szuezi-csatorna (2) T-Com (1) találkozó (2) tavasz (1) tél (2) tengeralatti kábel (1) Tengerészeti Világnap (1) Tengerészéveim (6) tengerésznóta (24) tengerésztörténet (1) tengeri körzet (1) térkép (1) The Dubliners (2) The Midshipmen Glee Club (1) The Seekers (1) Tisztás (1) TME (1) Tom Jones (1) tök (1) tört üveg (1) Tricolor (1) Trieszt (1) Tutajos (1) tűzdelés (1) újságcikk (1) Union Moon (1) univerzum (1) Valencia (1) Van Damme (1) városok (1) Vasas (1) Velence (1) Venezuela (2) Veperdi András (6) vészhelyzet (14) vetőmag (1) vicc (1) video (8) videó (3) vihar (1) virágok (1) Vitéz (1) Vitold (1) víznap (1) voltam (1) Woody Guthrie (1) X faktor (1) zátony (1) zöldség (1)