2013. július 10., szerda

Lázas semmittevés - MV Humber 59

Március 7. Péntek, Alexandria. Horgonyon. Délben jött egy fiatalember, egy surveyor. 

Görög a görögnek...

Hívat a barba, és gyerekként örült, hogy: na, most megfogják a hajót, és mehet a görög ahova akar. S ki volt az ellenőr? Magától értetődően egy másik hellén. És miután köztudott, hogy a "görög a görögnek nem vájja ki a szemét", ezért amíg ellenőrizte a hajót, nem győzte lehunyni a csipáját... Volt néhány igen komoly kifogása is: hiányzik két tűzoltódoboz a fedélzeten. Az egyik fedélzeti ház oldalán egy kétforintos nagyságú lyuk van! Erről még fotót is csinált... És három szakkönyvünk is hiányzik! Felháborító, nem?
Egyébként azért jött, hogy megállapítsa: a hajó tengerálló-e, azaz kimehet-e a tengerre. A P&I részéről jött, mert ők akarják bebizonyítani, hogy ez egy roncs, amelyikre nem kötnek biztosítást.
Röhej!
Délután kikötöttünk, de most a változatosság kedvéért, egy másik hajóra. Este ötre végeztünk. 

Írok, mint a megszállott

Már több mint 47 oldalt újraírtam! Lehet, hogy a további írásaimat is ezzel a módszerrel kellene írnom? Mintegy a harmadáig jutottam a történetben, amikor valami hardver hiba miatt elszállt. De bennem már kialakultak a jellemek, a szereplők élénken élnek, tehát amikor másodszor fogtam hozzá, már olyan dolgokra is figyelek, amire először nem volt lehetőségem. És rettentő jó érzés...
Csodálatos dolog az írás!
A horoszkóp szerint elhanyagoltam magam, ezért menjek kozmetikushoz, és szaunázzak egyet.
Ha valaki megmondaná, ki a hajón a kozmetikus...?

Március 8. Szombat, Alexandria. Éljenek a nemzetközi, és otthoni nők!

Besokalltam...

Teljesen kiborultam. Pedig különösebb oka nem volt. Tipikus példája az "utolsó csepp a pohárban"-nak. Cs. Zoli beteg, bedagadt a lába. Fekszik (természetesen a harmadik hívásra se érkezett hozzá orvos!) így csak két emberem van a fedélzeten. A watchman a hegesztőkkel dolgozik, maradt N. Imre, és H. Géza. Reggel kerekeket cseréltünk az egyes raktáron. Aztán jött a P&I surveyor, gyerünk a darukra felfesteni a teherbírást. De közben menjünk a gépházba, és fessük fel a vészkijárat feliratot. Olyan idegesség fogott el, hogy azt hittem, szétrobbanok, amikor a vadbarom megkérdezte, hogy miért nem dolgozunk a raktártetők gumijaival? Holnap felmegyek hozzá, és beolvasok neki, megvárom, amíg elhiggadok. (Nem is tudok írni ilyen idegállapotban.)
A surveyorral végigjártam a fore-peak tankot, aztán a raktártetőket, és megmutattam, mit fényképezzen le, mi az ami rossz, mert Kavafisz biztos el akarta sumákolni a dolgot. Azt mondta a fiatalember, hogy hajógyárban kell megjavítani a raktártetőket, teljesen felesleges, hogy dolgozzanak a hegesztők rajta.
Este megjött az orvos (kilenc után), meg kell röntgenezni a bosun térdét.
A horoszkóp szerint ma virággal kell köszöntenem a hölgyeket.
Lásd az első sort! Végre valami bejött...

Március 9. Vasárnap, Alexandria. 96 kg. vagyok.

Tárgyalások, hazautazás ügyben

Reggel hárman, Zsolt, az elek, és én beszéltünk Kavafisszal. Megkérdeztük, hogy mi van a váltással? Csak hímzett, meg hámozott, hogy telexezett ebbe az ügyben.
- Hétfő délután otthon készenlétben állnak a váltóink, már eltelt öt nap, ez elég a váltásra - mondtam.
- De a személyzetet el kell fogadnia az ABS-nek, és a Seascotnak - válaszolta.
- Ez nem a mi gondunk.
- Akkor kellett volna kérni, amikor ideértünk, most etikátlan a maga részéről elszökni - replikázott.
- A személyzet és az én hibám a beázás...? - kérdeztem élesen.
Erre mismásolt, hogy így, meg úgy, végül is nem, de akkor mondjam meg, mit lehetett volna tenni?
- Mangálián megcsináltatni a raktártetőket - mondtam, és erre nem tudott mit mondani.
- Majd igyekszem, ha kell ukrán, vagy horvát személyzetet hozok, de maguk nem mennek haza előbb, mint a kirakás vége! - dühöngött.
Reggelinél lehoztam a telexet, amit pénteken küldtem a Gdyniai Főiskolának, és megkérdeztem, mi a helyzet az április elején induló tanfolyammal. Elolvasta, és megenyhült, amikor megmondtam, hogy ez az egyetlen oka, amiért én hajtom a hazautazást.
Délután csoda történt: a második átvevő mintát vett a rakományból! Így még az is elképzelhető, hogy folytatjuk a kirakást, (valamikor), és elmehetünk (egyszer csak...).
Kivitték Cs. Zolit röntgenre, és haza kell utaznia... Kavafisz telexezett Khioszra, hogy intézkedjenek.
A horoszkóp szerint ragyogóan érzem magam, de este egy régi félreértést tisztáznom kell.
A ragyogó túlzás, de érzem magam. Nem tisztáztam semmit...

Március 10, Hétfő, Alexandria. Ami történt, azt úgy hívják, hogy:

Lázas semmittevés

Most a következőkben fáradoznak: A károsodott rakományt átrakják a raktár (egyes) végébe. A jót előrerakják az elejébe.
A közepéből kikerültet oldalra, és ami oldalt van, azt középre. Valójában semmit nem csinálnak, de intenzíven dolgoznak... Ehhez azért egy görög kellett, hogy kitalálja! Közben a középen keletkezett lyukba, aminek az alján már csak a vízben úszó zsákok vannak (öt zsák magasan áll a víz) lepotyog a jó, és rossz lesz. Tehát megy hátra. Hátul kiválogatnak néhány jót, jön előre. Lepotyog, hátra, előre, és a zsák dollárokért cirkulál. Tonnára fizeti őket, tehát az arab csak rakja, nem érdekli, hogy mit hova...

Ügyintézés Kavafisz módra

Cs., a fedélzetmester holnap délelőtt 11.30-kor indul Kairóból, és 14.00-kor érkezik Pestre. Erről az Intership értesítve. Kész. Elintézte. Namármost: 
Este hat körül bejött az Intership embere, és felháborodva panaszkodott, hogy rá akarják sózni a hazautaztatást, amikor az a Memphis dolga. Telex a Memphisnek, hogy intézkedjen. Aranyos, ugye? Kavafisz ezt is megkeverte, mint mindent a hajó dolgaiban...
A horoszkóp szerint nyugodt vagyok, de ma kihoztak a sodromból és egy vétlent megsértettem.
Nem igaz, nem sértettem meg senkit, tegnapelőtt hoztak ki a sodromból, és Kavafiszt nem lehet megsérteni, mert görög...

Március 11. Kedd, Alexandria. Lázasan teszik a semmit továbbra is.

Cs. megy haza...

Csak az a kérdés, hogy mikor? Mert hajnalban hiába kelt fel, nem jött senki érte. 11 után jött be a Memphis embere, hogy elvigye az útlevelét, és elkezdjen intézkedni.
Ilyenkor ez borzalmas! Az ember már menne haza, a másodperceket is számolja, és nem történik semmi, illetve ami van, az dühítő...
Nem szeretnék a bőrében lenni, csak akkor, amikor hazaér. Ja, az orvos szerint műteni kell a térdét.
Délután fél három körül megjelent egy csónak a hajó mellett. Azt mondja a csónakos, hogy ő azért jött, aki Kairóba akar menni. Naná, hogy jelentkeztem, de aztán kiderült, a fedélzetmester akarja elvinni... Zoli meg nézett bambán, amikor felébresztettük. Annyira elkábult, hogy amikor lement a kötélhágcsón a csónakba, még arról is elfelejtkezett, hogy nem hajlik a térde! (Jó, tudom, ez rosszmájúság, de ennyi engedtessék meg nekem)!

A váltók készen állnak!

És nem is akárhol, hanem Ukrajnában. Sikerült az ASAL-nak átvenni a személyzeti ügyeket is, így azt jelenti, hogy most a magyarok kopnak ki szép lassan az ABS-től. Nem baj, csak az, hogy száz munkahelyet vesztettünk. Magát a céget nem sírom vissza.
Egészen más a közérzetem, amióta olvastam, hogy készek arra, hogy Alexandriában beszálljanak.
Ninó is vigyorog, örül, hogy jöhet haza. És együtt megyünk, de ezt nem akarom elkiabálni! Lehet, hogy engem itt akarnak még tartani egy kicsit...
A horoszkóp szerint válaszút elé érkeztem, de biztosan helyesen döntök. Ne akarjak ma szíveket meghódítani...
Kavafisz szívét hódítsa meg az ördög...

Március 12. Szerda, Alexandria. Semmi nem történt. Nem jöttek mintáért, nem folytatjuk a kirakást, nem jöttek váltók, és nem ment el Kavafisz. Az ukránoknak vízum gondjaik vannak. Én egy pár nappal tovább maradok, mint első tiszt, de Ninó velem jön haza. Úgy fogjuk fel, hogy minden nap ajándékpénz.
Azért az aranyos, hogy három és fél havi pénzemmel tartozik majd a tulajdonos!
A horoszkóp szerint nem volt túlságosan sűrű napom, leszámítva egy-két pénzügyi tranzakciót...
Nem volt, valóban...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Címkék

8-as (1) 9/11 (1) adriai_járat (1) advent (1) ajándék (1) Aka (7) alert (1) anekdota (1) Aqaba (1) áramkimaradás (1) Aranykapu (1) Ászár (2) asszonyverés (1) átverés (1) babgulyás (1) Balázs Géza (1) Bálint Gazda (1) bálnavadász nóta (1) Baltic Ice (1) Bejrut (1) Béla kaftán (9) Berkeley Castle (1) bikaviadal (1) Bilbao (1) biznyák (1) bizonyítványok (2) black gang (1) blogregény (1) Boldog Karácsonyt! (1) Bonzsúr Indonézia (1) botlek (1) Brunsbüttel (1) BUÉK (1) Buga Jakab (1) Bukarest (2) bulvár (1) bunkerolás (1) cégvezető (1) cékla (1) cickafark (1) Ciprus (1) citromillatú muskátli (1) Clancy Brothers (1) Clavigo (7) Cobh (1) Corvus J (1) Costa Concordia (12) Costa Crociere (1) cukkini (2) Czakó Gábor (1) csatornaágyás (1) cserépkályha (1) csicsóka (1) Csopak (2) Dagenham (1) Dávidházy András (1) de Ruyter (1) december (1) delfin (1) dinnye (1) distress (1) dongás (1) DSC (1) Dubliners (1) Duisbuirg (1) Dumbrody (1) duna tengerjáró (1) Duna tévé (1) Edmond (1) EPIRB (5) Erdély (1) értékmentés (1) esküvő (2) Ete (1) EU (1) évforduló (1) Fabiola (1) Farbi (1) Farfaraway (1) farsang (1) fatalp (1) favágás (1) fekvőrendőr (1) félmilliomodik (2) fészbuk (1) Fluvius Kft (1) fogászat (1) fokhagyma (1) forecastle song (1) forróság (1) fotó (1) Fölszállott a páva (1) francia (1) fröcsözés (1) futball (1) fűszernövény (1) Garay Béla (4) gémél (1) Genova (1) German Sky (1) GMDSS (3) görögdinnye (1) gyümölcs (1) gyümölcsnap (1) hajókatasztrófa (1) hajós (1) hajósbál (1) hajózás (1) Három királyok (1) havazás (1) házaló (1) Hévíz (1) hibajavítás (1) (1) hobbiparaszt (5) hobbyparaszt (5) hófúvás (2) hőség (1) Humber folyó (1) humor (4) húsvét (1) Inmarsat-C (1) internet (1) Írország (1) Isartal (3) Izland (2) JFK Dunbrody (1) (1) Johnny Cas (1) kacsa (1) Kalóztámadás (2) karácsony (5) katalógusfeleség (1) Kécza Sanyi (8) kemence (2) keresés (1) kert (2) kínaikel (1) Kisbér (5) kivándorlóhajó (1) Kıbrıs (1) KK_döntő (1) komposzt (1) kórus (2) Kossuth (1) könyvkiadás (2) Közelről (2) Krétai vagyok (1) krumpli (1) kukorica (1) kütyü (1) kvargli (1) Labuan (1) Lackics (1) Láng Gépgyár (1) Legendás hajósok (1) lelked rajta (1) lettem (1) Levi (1) Lyubov Orlova (1) M/S Bodrog (1) madár (1) madáretető (1) Magyar Nemzet Magazin (1) Magyarország szeretlek (1) mahart (8) Maláj (3) Marina di Carrara (2) Marseille (7) másodvetés (1) Mayday (1) mentés (1) mentőtutaj (1) Minarik László (1) Mini-Magyarország (4) Mini-Skanzen (2) MN Magazin (1) MOB (1) Moerdijk (1) Moha (1) mókus (1) Mostaganem (2) mr1 (2) ms radnóti (1) mustármag (1) műanyag palack (1) MV Clipper Caraibes (12) MV Humber (65) MV Kambo (14) MV Lys Carrier (9) MV Petra (40) MV President (13) MV Priwall (21) naan (1) Napló (226) nato (1) Navtex (3) New Ross (2) Niklas (8) Norbi (1) Norvégia (2) nosztalgia (1) novella (2) nyero (1) nyugdíjas_klub (1) óceánevezés (1) óceáni evezés (7) off hire (1) okostelefon (1) Oran (1) oregano (1) országok (1) Oslo (1) öntözés (1) összeütközés (1) padlizsán (1) Padua (23) palánta (2) Pancon 3 (23) paradicsom (1) patisszon (2) Pelyhecske (1) Pierre (1) pikírozás (1) Pireusz (3) pityóka (1) Plomin (4) pókháló (1) potyautas (3) president (2) president szarkeverés (1) pumping shanty (1) Rakonczay (8) rally (1) Rapid (1) Réde (1) rejtvény (1) Reményik László (1) Remlac (2) rendőrségi zsebkönyv (1) rendőrzsebkönyv (1) réni (1) Rijeka (1) Rotterdam (3) rubel (1) Santander (3) sárgabarack (1) sárgadinnye (1) SART (1) Sauda (1) Sex Bomb (1) shanty (8) Sharpness (5) shelter (1) Shogun (1) spanyolország (1) sport (1) statisztika (1) Strzemionego! (1) Sunndalsöra (1) Svelgen (3) Swarzanegger (1) Szavak a hullámok hátán (6) Székesfehérvár (2) szemüveg (1) szépségkirálynő (1) Szeremley Huba (1) szilva (2) szilvalekvár (1) szilveszter (2) Szingapúr (1) szótár (2) sztori (19) Szuezi-csatorna (2) T-Com (1) találkozó (2) tavasz (1) tél (2) tengeralatti kábel (1) Tengerészeti Világnap (1) Tengerészéveim (6) tengerésznóta (8) tengerésztörténet (1) tengeri körzet (1) térkép (1) Tisztás (1) TME (1) Tom Jones (1) tök (1) tört üveg (1) Tricolor (1) Trieszt (1) Tutajos (1) tűzdelés (1) újságcikk (1) Union Moon (1) univerzum (1) Valencia (1) Van Damme (1) városok (1) Vasas (1) Velence (1) Venezuela (2) Veperdi András (6) vészhelyzet (14) vetőmag (1) vicc (1) video (8) videó (3) vihar (1) virágok (1) Vitéz (1) Vitold (1) víznap (1) voltam (1) X faktor (1) zátony (1) zöldség (1)