Esik az eső...
Ez nem egy olyan mondat, ami ritkán hangzott el ezen a nyáron. És nagyon úgy látszik, ez az idény nem lesz a meteorológusok sikeres nyara, ami a "jóslásaikat" illeti. Nekem most kint kéne lennem és építenem, de nem tehetem, mert esik.
No, mindegy.
Az alapokat tavaly készítettem el (segítséggel).
Körben vagy hatvan centi mélyen kiástuk, majd feltöltöttük betonnal. Középen tíz centi vastag betonra került a háló, majd újabb réteg beton. Ez biztos alap lesz a kemencének.
Ezután pihent az alap, mert jött a tél...
Ám nyáron folytatódott. Eljött az Ecsém, ki igen fájintos kemencéket tud építeni, és a rekkenő hőségben rávett, hogy csináljuk készre a sütőtér alapját:
A blokktéglákat purhabbal rögzítettük egymáshoz, a tűztér alapba nagyjából 15 centi vastag üveg került, arra egy fedő homokréteg.
A homokra egy réteg agyagpépet tettem, ebbe tettem a samottéglákat (inkább nem mutatom meg, milyen rossz minőségűeket kaptam). Három dongasort építettem nagyméretű bontott téglából. Ezután kezdtem el a kemence elejét, most az a következő lépés, hogy szintbe hozom.
Most itt tartok, és nagyon remélem, hogy hamarosan használatba is vehetem, és akkor jöhetnek a kemencés ételek. (Addig valahogy ki kéne találni a koleszterinmentes, diétás, lúgosító házikenyeres sült csülköt.)
Körben vagy hatvan centi mélyen kiástuk, majd feltöltöttük betonnal. Középen tíz centi vastag betonra került a háló, majd újabb réteg beton. Ez biztos alap lesz a kemencének.
Ezután pihent az alap, mert jött a tél...
Ám nyáron folytatódott. Eljött az Ecsém, ki igen fájintos kemencéket tud építeni, és a rekkenő hőségben rávett, hogy csináljuk készre a sütőtér alapját:
A blokktéglákat purhabbal rögzítettük egymáshoz, a tűztér alapba nagyjából 15 centi vastag üveg került, arra egy fedő homokréteg.
A homokra egy réteg agyagpépet tettem, ebbe tettem a samottéglákat (inkább nem mutatom meg, milyen rossz minőségűeket kaptam). Három dongasort építettem nagyméretű bontott téglából. Ezután kezdtem el a kemence elejét, most az a következő lépés, hogy szintbe hozom.
Most itt tartok, és nagyon remélem, hogy hamarosan használatba is vehetem, és akkor jöhetnek a kemencés ételek. (Addig valahogy ki kéne találni a koleszterinmentes, diétás, lúgosító házikenyeres sült csülköt.)
5 megjegyzés:
Régi vágyam, most kicsit irigykedek :) Örülök, hogy részletezed a folyamatot, elmentem magamnak, hátha...
Jujj! Ez igen!:)
Ha majd komolyan foglalkoztat, akkor: kemencebence.hu
Nekem most betett ez az esős idő! :-(
Majd ha kész lesz! :-)
Köszönöm a linket :) Jön majd borúra derű!!!
Megjegyzés küldése