2012. január 17., kedd

Costa Concordia

A tragédia az tragédia.
Az emberélet elvesztése teszi azzá, egyébként csak káreset. Zátonyra futott egy személyhajó az olaszországi Giglio szigete mellett. Többen meghaltak. Ez a tragédia. Magyar is eltűnt. Akik túlélték zokogtak a Ferihegyi reptéren. Hogy mit érezhettek a hozzátartozók, amikor a hírt meghallották, azt egy tengerészfeleség tudhatja csak igazán. És ők aztán meg is értik, átélik a hatalmas örömöt, amikor valaki hazajön, meglátják a reptér kijáratban.
"Mindent" tudunk a katasztrófáról.
Mekkora a hajó, melyik cég üzemelteti, hogy hívják a kapitányt, hányan haltak meg, hányan kaptak sokkot, ki hogyan sírt, kinek a kicsodája...
De az életveszély elmúlt, így engem már nem sok minden érdekel, ami a bulvárt megmozgatja.
Amit várok: hogy sikerül-e kivarázsolni a temérdek üzemanyagot a hajó tankjaiból, a különböző szennyező kemikáliákat a gépházi és fedélzeti raktárakból.
Azt tudjuk, hogy 2400 tonna üzemanyagot rejtenek a tankok. Ha ez idő előtt kiszabadul, akkor maga a pokol jön a parti élővilágra, mint volt az 2002-ben, amikor a Prestige tankhajó ketté tört Galícia partjainál. Persze itt a gázolaj nem végezne olyan pusztítást, de hatalmas károk lennének így is.
És itt megint felvetődik bennem egy kérdés.
Két tankhajó katasztrófa volt "gyorsan" egymás után: 1999-ben az Erika a Vizcayai öbölben, majd 2002-ben a Prestige. Ez azt eredményezte, hogy már két évre rá kidolgozták és megszigorították a tankhajók Nyugat-Európa körüli közlekedését. vajon ez a szerencsétlenség hoz-e szigorítást?
Nem hinném. Mert a katasztrófát a parancsnok hibája hozta, ott pedig egyéb okok játszottak közre.
Személy szerint sajnálom a parancsnokot. Gondolj bele: szívességet tesz, jót akar valakinek, és ebből tragédia lesz! A hatalmas durranás és lökés! Belenyilall a felismerés: zátonyra futottunk, miattam! Elsüllyed a hajó? Tömegkatasztrófa? Miattam, miattam, miattam... zakatol a szíve, visszacsinálná, rettentően akarná, de tudja, nem lehet! Ha még egyszer... de nem lesz még egyszer. Ő már többet nem lesz parancsnok sehol, nincs senki, aki megvédené, mert ő a barba, akit elsőként vonnak felelősségre. Itt nincs menekvés, nem lehet másra mutogatni, nem lehet elodázni. Viselni kell a felelősséget.
Jó, hogy bele nem őrült! Vagy igen? Nem csodálkoznék. Pánik... elmenekült a hajóról, ha igaz! Ebben az esetben inkább bíznék az első tisztben, mint ebben a parancsnokban. Az tisztább fejjel gondolkodhat. nyilván nem ázsiai volt, hanem olasz.
Ha nem lesz környezetszennyezés, utána számomra már szinte érdektelen. Mert ami azután jön, az csak a pénzről szól. A biztosító fut a pénze után, a tulajdonos fut a pénze után, a hajómentéssel foglalkozó cégek marakodna a koncon...
Persze aki laikus, azt biztosan érdekli, hogy mi lehet a hajóval? A bulvár nyilván szállítja majd a szenzációs híreket.
Hogy mi történhet a Concordiával?
Sok minden.
Nyilván próbálják menteni. Egy személyhajó jóval nagyobb érték egy darabárú-szállítónál, más a mentéshez való hozzáállás is.Meg kell próbálni rávenni arra, hogy saját lábon - úszva - elvihessék és...
Lehet-e?
Persze, manapság szinte minden csak pénz kérdése, kérdés a mentés és a mentett értékaránya. Ha politikai érdek fűződik hozzá, akkor még egy tengeralattjárót is a felszínre lehet hozni, lásd a Kurszk tengeralattjáró esetét. Csak érdekességként ehhez: 2007. május 27-én az Alborán tengeren hajóztam, és találkoztam a GIANT4 nevű csoda szerkezettel, ezt építették ahhoz, hogy a szerencsétlenül járt tengeralattjárót elszállítsák a kikötőbe. (Ha a linkre kattintasz, akkor a böngészőben keress rá a GIANT szóra.) Ezzel csak azt akarom mutatni, hogy manapság, ha megvan az érdek, szinte nincs megoldhatatlan feladat.
Amikor a MV Trikolor autószállító elsüllyedt, akkor azt helyben felvágták, és úgy szállították partra, további bontásra. A link alatt az esetről írott blogbejegyzésem van.
Mit tudunk a Costa Concordiáról, ami igazán fontos, hogy gondolkozhassunk?
Nagyjából semmit, pontosan nem sokat.
A part mellett (ahol a parancsnok szerint elegendő volt a vízmélység) zátonyra futott a személyhajó.
A fotó a MarineTraffic oldalról való, a pozíciós linken elérhető
A hajó maximális merülése 8,0 méter. Ez azt jelenti, hogy egy ennél sekélyebben levő sziklának ütköztek.
Kétségeim vannak, hogy az olasz partok mellett egy ilyen sziklazátonyt ne jelölnének. de nincs kéznél hajózási térképem, így semmit se mondok.
(Maláj, az MS Fabiola parancsnoka ha olvassa a bejegyzést, megteszi ugye azt a szívességet, hogy az adott pozíciót megnézi a hajózási térképen, és egy kommentben megírja, hogy van-e jelölve vagy sem! 42.3717° / 10.92602° (Map)) A linken bárki megnézheti a hajó adatait, és egy képet a felborult hajóról. Ha megnézed, akkor láthatod, hogy a test félig van vízben, és a dőlés 80 fok, tehát ha azt mondom, hogy tizenöt méteres vagy valamivel több is a mélység, akkor a barbának igazat kell adni, hogy volt elég víz, de hogy ne lenne jelölve egy 6-7 méteres sziklazátony... hihetetlen!
Utólag megnéztem az elektronikus hajózási térképemen, a fenti pozíció nem az elsüllyedésé , viszont ahol zátonyra futott, ott az én elavult adatbázisom is 10 méternél kevesebb vizet jelez! E szerint nincs igaza a parancsnoknak!
Azt írják, hogy az utasok értékeit őrzik.
Kissé mosolygok. Persze meg kell nyugtatni a nagyközönséget. Ha én olasz maffiózó lennék, akkor békaembereket küldenék a roncshoz, ahova sejtésem szerint számos helyen be lehet menni, és aztán bent szabad a vásár... De nem vagyok maffiózó.
Semmit nem tudok a kár nagyságáról. Egy helyen mondtak olyasmit, hogy nagy hasadás van a fenéken. Ami a gyors vízbetörést illeti, ennek igaznak kell lennie. De a nagy az relatív. Egy 289 méter hosszú hajó esetében nekem 60 méteres legalább, de ez is szubjektív.
Hol van a lék? Milyen tereket érint? Mit lehet a helyszínen javítani? Mit lehet lezárni, honnan lehet a vizet kiszivattyúzni, mind-mind megválaszolatlan kérdés eddig. Tehát ki tudja megmondani, mi lesz a hajó sorsa?
Felelősen senki.
Még én sem.
Az ember manapság sok mindenre képes. Egy valamire nem: legyőzni a bolygót, a természeti erőket. Márpedig a roncs a tengerben van, aminek hallatlan az ereje. És ne feledjük, hogy január van, és ez igazán viharos időszak arrafelé, ami még elég sokáig fog tartani. Ha igaz az, hogy többször érezték azt, hogy a víz megmozdította a hajót, akkor nem elképzelhetetlen, hogy egy erős vihar megemeli, esetleg leszabadítja a "méretes fogpiszkálóról", mert én valami effélének képzelem el ezt a zátonyt. És ha leszabadul, ott a part meredeken lejt, és komoly vízmélységek vannak, ha az emlékezetem nem csal.
Hogy hol lesz a hajó a viharos időszak elmúltával, azt senki nem tudhatja.
Hogy mire képes a technika, azt a szakértők nálam sokkal jobban tudják. Hogy mit tudnak gazdaságosan  elvégezni, azt se itthonról fogják megmondani.
És ha más nem marad, akkor még a szétdarabolás is egy lehetőség, az persze a legutolsó az értékmentési sorban.

9 megjegyzés:

Vica írta...

Ma reggel hallottam az olasz hirekben hogy a hajó menthetetlen.Én abszolut nem értek ezekhez a dolgokhoz de talán te eltudod magyarázni nekem miért nem kezdték már el az "üzemanyag "eltávolitását?Arra az oldalra van dőlve a hajó?Különleges eszközök kellenek hozzá?Ha butaságot kérdeztem bocsánat de érdekelne a dolog.

Seafalcon írta...

nem tudom, el kellett volna, de azt hiszem, felmérik a helyzetet, és kitanálják, hogyan lehet megoldani. Az időjárás egyelőre nem akadály, most 3-4 csomós a szélsebesség!

Tanácstalan írta...

Nem irigylem a parancsnokot, bár sajnálni valahogy nem tudom. Amiket hallok, olvasok, azokból az jön le, hogy valamilyen okból - kivagyiságból, jó szándékból, bármiért - kockáztatott. Sokat kockáztatott, emberi életeket és egy hajót, feleslegesen.
A munkával jár, hogy néha, mert valakinek az érdeke úgy kívánja kockáztatunk. De nem ekkorát és eldönthetjük, meddig megyünk el. De akkor, amikor semmilyen nyomós érv nem szól mellette, nem tesszük. A barbát senki és semmi nem kényszerítette, hogy ennyit kockáztasson. Elvitathatatlan joga, hogy megválassza a hajó útvonalát, arra hajózzon, amely legjobb tudása szerint biztonságos. Nehezen hiszem el, hogy feltérképezetlen sziklának ütközött hajójával. Nem tudom, mennyire tapasztalt parancsnok volt. Nem tudom mennyire képzett. De amit tett, az azt mutatja, hogy nem volt tisztában a rá bízott technika és a saját képességeivel, nem volt tisztában, hogy a víz milyen veszélyeket rejt magában.
Ugyanakkor sajnálom, mert a baj megtörténtekor borzasztó lehetett. Nem is tudom elképzelni, hogy mi játszódhatott le benne. Lefagyhatott, látnia, tudnia kellett, hogy katasztrófa lesz. Hibázott, ez lebéníthatta, így alapvető dolgokat nem tett meg - segélyhívás -, és sorozatban rossz döntéseket hozott. Sajnos úgy fest, hogy nem volt senki arra alkalmas, aki a helyére lépjen, átvegye az irányítást. Borzalmas lehetett számára, egészen addig a pillanatig szakmájának mestere, mostanra pedig olyan ember, aki emberek haláláért felel.
Borzasztó lehet majd ezzel a tudattal élni. Egyik percben még a csodált parancsnok, a másikban egy senki.

Névtelen írta...

A hajó a hírek szerint nem pontosan ott futott sziklára, ahol jelenleg hentereg. A hasadásról több kép is elérhető a neten, egy hatalmas szikla is beszorult a résbe. A hasadás a bal oldalán, a medersoron látható, azaz jelenleg víz felett! A hajó tehát, miközben teleszaladt vízzel, és a lékesedéssel elentétes oldalára dőlt meg, megfordult. Az eredeti rottája északi volt, most meg délra néz a nózija...

Feren© írta...

Rémlik, hogy pár éve egy szintén jókora utasszállító az Antarktisz közelében jéghegynek ütközött, miközben jéghegyeket mutogattak a túristáknak. Úgy képzelném, hogy a Titanic után ezen a világon kapitány nem teheti meg, hogy jéghegy közvetlen közelébe viszi a hajóját. Hogy az utasok biztonsága mindennél előbbrevaló, még egy kézzelfogható jéghegynél, vagy szülőszigetnél is. Mégis miért történhet meg ilyesmi? Macsó tempó?
Nem tudok olaszul, de hallva ezt a felvételt
http://video.corrierefiorentino.corriere.it/telefonate-il-comandante-capitaneria/cf-167017
igazolva érzem amit írtál, hogy ez egy összezavarodott ember, parancsnoknak ebben az állapotban teljesen alkalmatlan. Pedig hát éppen az ilyen helyzetekben lenne leginkább szükség a parancsnokra.

Seafalcon írta...

Ma írtam egy új bejegyzést, ami azért más megvilágításba helyezi az ügyet. amúgy persze igazad van, és hamarosan jön a párbeszéd a pk és rescue helikopter vezetője között...

Seafalcon írta...

Igen, erről írtam a mai bejegyzésemben.

Seafalcon írta...

Azt hiszem, ez a macsóság a legújabb bejegyzésem elolvasása után már nem aktuális. A link nekem eddig nem műxik, a chromom összeomlott tőle, de nem adom fel.

Feren© írta...

A HVG cikkéből nyitottam rá a Corriere linkre.
Erről a HVG cikkről:
http://hvg.hu/vilag/20120117_costa_concordia_hajo_kapitany#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2012_1_17

Címkék

8-as (1) 9/11 (1) adriai_járat (1) advent (1) ajándék (1) Aka (7) alert (1) anekdota (1) Aqaba (1) áramkimaradás (1) Aranykapu (1) Ászár (2) asszonyverés (1) átverés (1) babgulyás (1) Balázs Géza (1) Bálint Gazda (1) bálnavadász nóta (1) Baltic Ice (1) Bejrut (1) Béla kaftán (9) Berkeley Castle (1) bikaviadal (1) Bilbao (1) biznyák (1) bizonyítványok (1) black gang (1) Black Irish Band (1) blogregény (1) Boldog Karácsonyt! (1) Bonzsúr Indonézia (1) Bosun's Alphabet (1) Brunsbüttel (1) BUÉK (1) Buga Jakab (1) Bukarest (2) bulvár (1) bunkerolás (1) capstain shanty (1) cégvezető (1) cékla (1) cickafark (1) Ciprus (1) citromillatú muskátli (1) Clancy Brothers (1) Clavigo (7) Cobh (1) Corvus J (1) Costa Concordia (12) Costa Crociere (1) cukkini (2) Czakó Gábor (1) csatornaágyás (1) cserépkályha (1) csicsóka (1) Csopak (2) D.D.E.. (1) Dagenham (1) dalszöveg (1) David Coffin (1) Dávidházy András (1) ddr. Juba Ferenc (1) de Ruyter (1) december (1) delfin (1) dinnye (1) distress (1) dongás (1) DSC (1) Dubliners (1) Duisbuirg (1) Dumbrody (1) duna tengerjáró (1) Duna tévé (1) Edmond (1) EPIRB (5) Erdély (1) értékmentés (1) esküvő (2) Ete (1) EU (1) évforduló (1) Fabiola (1) Fairport Convention (1) Farbi (1) Farfaraway (1) farsang (1) fatalp (1) favágás (1) fekvőrendőr (1) félmilliomodik (2) fészbuk (1) Fiddeler's Green (1) Fluvius Kft (1) fogászat (1) fokhagyma (1) forecastle song (1) forróság (1) fotó (1) Fölszállott a páva (1) francia (1) fröcsözés (1) futball (1) fűszernövény (1) Garay Béla (4) gémél (1) Genova (1) Ger Loughlin (1) German Sky (1) GMDSS (3) görögdinnye (1) Greenore (1) gyümölcs (1) gyümölcsnap (1) hajókatasztrófa (1) hajós (1) hajósbál (1) hajózás (1) Hans Albers (1) Három királyok (1) havazás (1) házaló (1) hazautazás (1) Hévíz (1) hibajavítás (1) (1) hobbiparaszt (5) hobbyparaszt (5) hófúvás (2) Hóki (1) hőség (1) Humber folyó (1) humor (4) Husnes (1) húsvét (1) internet (1) ír népdal (1) Írország (1) Isartal (4) Izland (2) Jachtnavigátor (1) JFK Dunbrody (1) (1) Johnny Cas (1) kacsa (1) Kalóztámadás (2) karácsony (5) Karmöy (2) katalógusfeleség (1) Kécza Sanyi (8) kemence (2) keresés (1) kert (2) kínaikel (1) Kisbér (5) kivándorlóhajó (1) Kıbrıs (1) KK_döntő (1) komposzt (1) Kopervik (1) kórus (2) Kossuth (1) könyvkiadás (2) Közelről (2) Krétai vagyok (1) krumpli (1) kukorica (1) kütyü (1) kvargli (1) Labuan (1) Lackics (1) Láng Gépgyár (1) Le Havre (1) Legendás hajósok (1) lelked rajta (1) lettem (1) Levi (1) lirycs (1) Lys Carrier (1) Lyubov Orlova (1) M/S Bodrog (1) madár (1) madáretető (1) Magyar Nemzet Magazin (1) Magyarország szeretlek (1) mahart (8) Maláj (3) Marseille (7) másodvetés (1) Mayday (1) Mechanicy Shanty (1) mentés (1) mentőtutaj (1) Minarik László (1) Mini-Magyarország (4) Mini-Skanzen (2) MN Magazin (1) MOB (1) Moerdijk (1) Moha (1) mókus (1) Mostaganem (2) mr1 (2) ms radnóti (1) mustármag (1) műanyag palack (1) MV Clipper Caraibes (12) MV Humber (1) MV Isartal (48) MV Kambo (14) MV Lys Carrier (27) MV Lys Chris (46) MV Lys Chris2 (1) MV Petra (40) MV President (13) MV Priwall (21) MV Priwall-2 (13) MV RMS Andromeda (57) naan (1) Napl (1) Napló (323) Napló. MV Isartal (1) Naplü (2) nato (1) Navtex (3) New Ross (2) Niklas (8) Norbi (1) norvég (1) Norvégia (2) nosztalgia (1) novella (2) nyero (1) nyugdíjas_klub (1) óceánevezés (1) óceáni evezés (7) off hire (1) okostelefon (1) Oran (1) oregano (1) országok (1) Oslo (1) öntözés (1) összeütközés (1) padlizsán (1) Padua (23) palánta (2) paradicsom (1) patisszon (2) Pelyhecske (1) Pierre (1) pikírozás (1) pityóka (1) Plomin (4) pókháló (1) potyautas (3) president (2) president szarkeverés (1) Priwall-2 (1) pumping shanty (1) rabszolgaság (1) Rakonczay (8) rally (1) Rapid (1) Réde (1) rejtvény (1) Reményik László (1) Remlac (2) rendőrségi zsebkönyv (1) rendőrzsebkönyv (1) réni (1) Rijeka (1) Rolling Home (1) rubel (1) Santander (3) sárgabarack (1) sárgadinnye (1) SART (1) Sauda (1) Sex Bomb (1) shanty (29) Sharpness (5) shelter (1) Shenandoah (1) Shogun (1) Skinny Listers (1) spanyolország (1) sport (1) statisztika (1) Strzemionego! (1) Sunndalsöra (1) Svelgen (3) Swarzanegger (1) Szavak a hullámok hátán (6) Székesfehérvár (2) szemüveg (1) szépségkirálynő (1) Szeremley Huba (1) szilva (2) szilvalekvár (1) szilveszter (1) szótár (2) sztori (19) Szuezi-csatorna (1) T-Com (1) találkozó (2) tavasz (1) tél (2) tengeralatti kábel (1) Tengerészeti Világnap (1) Tengerészéveim (6) tengerésznóta (29) tengerésztörténet (1) tengeri körzet (1) térkép (1) The Dubliners (2) The Midshipmen Glee Club (1) The Pouges (2) The Seekers (1) Tisztás (1) TME (1) Tolkien (1) Tom Jones (1) tök (1) tört üveg (1) Tricolor (1) Trieszt (1) Tutajos (1) tűzdelés (1) újságcikk (1) Union Moon (1) univerzum (1) US shanty (1) Valencia (1) Van Damme (1) városok (1) Vasas (1) Velence (1) Veperdi András (6) vészhelyzet (14) vetőmag (1) vicc (1) video (8) videó (3) vihar (1) virágok (1) Vitéz (1) Vitold (1) víznap (1) voltam (1) Woody Guthrie (1) X faktor (1) zátony (1) zöldség (1)